Skip to main content
Новини

Емоциите – вселена, пълна със загадки за децата

Попадали ли сте на информация, която ви е нужна, но е описана с китайски йероглифи, които ви е невъзможно да разберете? Представете си колко трудно е да бъдеш дете и да се опитваш да разчетеш човешките емоции. Точно когато си мислите, че всичко сте разбрали, се появява нещо ново или старо, но имащо озадачаващо или неочаквано ново обяснение. Майка ви е по-скоро ядосана, отколкото щастлива от факта, че сте решили да направите палачинки от яйца и черупки като само малко сте надраскали с лъжица новия й тефлонов тиган и почти не сте оставили място в кухнята без брашно, след като сте изпуснали буркана с брашно от шкафа над печката. Учителката ви не изглежда доволна, а сякаш е ядосана, че сте сложили най-новото си творение с водни бои, което тъкмо сте завършили, върху доклада й до директора – е наистина е образувало малка локвичка, но все пак е направено със старание.

Твърде често детското мислене не може да възприеме букета от емоции, които се появяват в една разглеждана от децата едностранно ситуация. Част от работата на родителя е да превежда този объркан човешки емоционален свят на малкия човек…ежедневно.

Разнообразието от емоционални реакции

Децата трудно приемат, че хората имат различни чувства в едни и същи ситуации. Децата често са озадачени, когато забележат, че някой се различава в емоциите си от тях самите. Това прави животът ни интересен, приучава ни да бъдем по-толерантни. Различните хора могат да реагират по различен начин на една и съща ситуация. Тези реакции се разкриват във всичко – в езика на тялото, в изражението на лицето ни, в думите, които използваме.

Задача за домашна работа: Играйте със своето дете на „детективска игра“. Отидете в парка и наблюдавайте хората. Забележете как се различават техните емоции, колко разнообразни са техните начини да ги изразят, как тялото им показва емоцията им. Разкажете им за културалните различия в емоционалните преживявания и реакции.

Емоциите – причини в нас и причини в обкръжаващия ни свят

Странно за децата е, че емоциите могат да бъдат предизвикани от нещо, което се случва в тях или извън тях. Това е нещо, което е необходимо да им обясним, за да могат по-лесно да разберат емоциите. Децата трябва да разберат и, че причината за нечии емоции не винаги е очевидна. Например в един прекрасен ден може да се забавляват вкъщи като танцуват с мама, когато изведнъж тя започне да плаче. Те ще се изненадат, ще се огледат около себе си и няма да могат да разберат какво би могло да я е накарало да се почувства тъжна. Толкова хубаво са се забавлявали заедно. Какво може се е случи, за да се натъжи тя толкова? Навехнала си е крака? Мислила ли е за нещо тъжно (като факта, че с баба й, която е починала, са слушали тази песен)? Или е нещо съвсем друго? Понякога единственият начин да разберат със сигурност какво се случва с друг човек е да поговорят с него за това, което той мисли или чувства. Много вероятно е то да бъде нещо невидимо.

Домашна работа: Когато четете книга или гледате заедно филм, предложете на детето да помисли някои причини, поради които даден герой може да проявява определена емоция. Случило ли му се е нещо? Мисли ли за нещо? Какви са другите възможности? Може ли детето да си спомни ситуации от живота, когато е реагирало по подобен начин?

Палитрата от емоции

Децата в най-ранна възраст трудно могат да си представят, че човек може да преживява повече от една емоция едновременно. Можем да им разкажем за емоциите като дрехи, облечени една върху друга. Понякога тези дрехи си отиват, друг път не. Същото е и с емоциите – понякога са в синхрон, понякога са противоречиви. Можем да сме щастливи и тъжни едновременно, когато се прибираме у дома след ваканция при баба и дядо.

Домашна работа: Опишете своите емоции във връзка с преживян момент с цветове. Създайте абстрактна картина от петна с различна форма и цвят като всеки цвят отговаря за някоя от изпитаните емоции.