Skip to main content
Новини

Значението на Малките Неща в Грижата за Себе си.

Умението да се наслаждаваме на малките неща, които ни заобикалят в нашето ежедневие и които са често източник на радост в нашия живот, е силен инструмент за противодействие на неприятните преживявания по време на криза.

Ако се замислим, колко често отделяме внимание на тези малки радости в нашето ежедневие – вероятно ще се окаже, че всъщност много рядко го правим. Особено когато сме притеснени, уплашени, ядосани, стресирани, а точно в тези моменти – това умение може да ни помогне да излезем от тези състояния. Можем да го превърнем в един от най-добрите ни помощници в справянето със стреса и като цяло в грижата за себе си. Това е така защото фокусирайки се върху нещо приятно, ние преместваме своето внимание от неприятните преживявания към приятните.

Какво всъщност представлява това умение – това е да можем целенасочено да насочим своето внимание, за определено време, върху нещо, което предизвиква у нас приятно преживяване, усетено през нашите сетива – аромат, допир, звук, вкус, гледка. Тук можем да добавим и спомена за това преживяване, тъй като дори и споменът има същия ефект върху нас.

За да развием това умение у себе си е необходимо да имаме дисциплината ежедневно да го практикуваме, спазвайки няколко прости стъпки:

1. Позволи си да се наслаждаваш и си дай време затова!

Много често ние сме тези, които си слагаме спирачки и не си позволяваме да го направим – моментът не е подходящ, нямам време за това, много е детинско и т.н. Изпъдете всички тези мисли и просто си кажете, че имате право на това и разполагате с цялото време да го направите.

2. Наслаждавай се осъзнато (тук и сега)!

Когато отдадем цялото си внимание да се наслаждаваме, ние можем да усетим приятното преживяване във всичките му нюанси и в цялата му пълнота.

3. Обучи сетивата си и се наслаждавай по свой собствен уникален начин!

Колкото по-добре тренираме сетивата си, толкова повече нюанси ще усещаме. При това по начин, който предизвиква най-голяма наслада у нас. Например за да се насладим на любимото ни цвете, за нас може да е достатъчно само да го погледнем и да му помахаме, или пък всеки път когато минаваме покрай него да вдишваме дълбоко аромата му. Бъдете откриватели, кой е най-ефективния начин за вас.

4. Наблегни на качеството пред количеството.

Фокусирайки се само върху един звук, един допир, един аромат , една гледка, вкуса на едно нещо, няма опасност да се пренаситим и да превърнем уникалното преживяване в нещо напълно обикновено.

5. По възможност планирай своя „миг“ на наслада.

По този начин радостта от чакането дабавя добавена стойност на нашето преживяване.

Създавайки си навик да се наслаждаваме „тук и сега“, ние по-често и по-лесно успяваме да се радваме на живота около нас по ествествен, непринуден начин. Това ни прави устойчиви в ситуации на стрес и ни помага да се грижим пълноценно за себе си.